Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční žně

5. 1. 2014

 Půl roku pilně nacvičujeme pásmo plné vánoční hudby, koled a potom v době adventu vyrazíme potěšit, možná i pohladit po duši nejprve naše spoluobčany vánočním koncertem ve Spektru v Sezimově Ústí 2, kde projdou křtem i ti naši nejmenší zpěváčci – Koťata. Dorost v podobě Nokturňáčku doprovází dospělácké Nokturno i na dalších štacích.  Kostely v Malšicích, Chotovinách, Klokotech a především v Sezimově Ústí 1 jsou místy našeho vánočního zpívání.

Již třetím rokem máme tu čest zazpívat si i v místech, kudy kráčely dějiny – v Betlémské kapli v Praze, kde se pod záštitou děkana Fakulty strojní ČVUT v Praze a předsedy Akademického senátu Fakulty strojní ČVUT v Praze koná dobročinný koncert s názvem Půjdem spolu do Betléma.  Výtěžek přijde na konto HAIMA při Klinice dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Praze Motole. A přestože jsme zde zpívali již potřetí, stále nás velká aula Betlémské kaple zaplněná do posledního místečka posluchači přivádí v úžas a euforii.

Trojměstí Planá nad Lužnicí, Sezimovo Ústí a Tábor je bohaté na pěvecké sbory a je moc dobře, že sbory mezi sebou nesoupeří, nevraží na sebe, ale naopak si společně rády zazpívají jako třeba v čase předvánočním pod záštitou týdeníku Táborsko v Obchodním domě Dvořák pěkně mezi nakupujícími občany. Bylo to milé a veselé. Jako sbor „Táborsko“ si zpěváci všech sborů zazpívali i Českou mši vánoční  Jakuba Jana Ryby spolu s muzikantským Bolechem před vyprodaným velkým hledištěm táborského divadla. Tutéž mši si zpěváci na Štědrý den o půlnoci mohli zazpívat i v kostele svatého Jakuba pod Kotnovem. A aby toho ještě nebylo málo, tak se sbor Táborsko včetně muzikantů vydal v neděli 29. prosince do Mladé Vožice, aby i zde místní občané zakusili sílu hudby a zpěvu v místním kostele svatého Martina. Potěšilo nás vřelé přijeti, milé poděkování nejen farníků, ale i občanů města Mladá Vožice.

Tak vidíte, že jsem nelhala, když jsem v úvodu psala o žních. Ono je té práce okolo Vánoc hodně, ale když to člověka baví, není mu zatěžko cestovat za posluchači. Stačí mu pohled rozzářených očí, spokojený výraz ve tváři, slova díků a potlesk.

Za Nokturno Anna Slunečková