Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatováclavský koncert Zbraslav

7. 10. 2018

V sobotu 22. září jsme se vydali s naším pěveckým sborem Nokturno ze Sezimova Ústí na Svatováclavský koncert do Zbraslavi a jejího okolí.

Každý si zabalil několik nejdůležitějších osobních věcí a hurá na výlet. Ten jsme zahájili návštěvou Koněpruských jeskyní a odtud vedla naše cesta do blízkého Tetína. Právě se konala na prostranství před kostelem a farou hojně navštívená bohoslužba k uctění památky královny Ludmily se všemi poctami, které jí náleží. Čestnou stráž drželi i příslušníci Hradní stráže.

Potom jsme odjeli do Radotína, kde jsme měli zajištěn nocleh. Po ubytování následovala cesta do kostela sv. Petra a Pavla v Zlatníkách. K našemu překvapení nebyl kostel zcela zaplněný, ale potlesk, který zazněl v závěru našeho vystoupení, nám potvrdil, že se nám koncert opravdu povedl. Odměnou nám byl i výborný guláš a vřelé přijetí.

Hlavní slavnostní koncert nás ale čekal v neděli v kostele sv. Jakuba Staršího, který se nachází v areálu zámku Zbraslav. Cítili jsme, že tudy kráčela historie, zvláště když v kryptě pod námi spočinuli někteří příslušníci rodu Přemyslovců. Zpívali jsme pro Elišku Přemyslovnu a Václava II. Pak už se k nám přidaly další sbory – ženský komorní sbor Frangula chorus, mužský sbor Pueri Gaudentes z Prahy a Zbraslavský chrámový sbor.

Posluchači tak měli možnost nejen porovnat jednotlivá vystoupení, ale hlavně být přítomni vyvrcholením celého večera, kterým bylo společné vystoupení sborů, jež nacvičily skladbu W. A. Mozarta Veni  Sancte Spiritus a provedli ji za doprovodu v pravdě mezinárodního komorního orchestru. Téměř stovka zpěváků musela předat posluchačům – dobrovolníkům podporujícím činnost Pexeso, z.s. spoustu nové energie, kterou budou rozdávat všem potřebným.

Celý svatováclavský večer zanechal ve všech přítomných příjemné pocity a dojmy, které jsme sdíleli s pořadateli i při závěrečném posezení. Popřáli jsme si navzájem mnoho let nejen při sborovém zpívání a rozloučili se písničkou Jedna je cestička k Táboru.

Slavnostní náladu nám nepokazila ani bouřka a průtrž mračen, které nás provázely na cestě domů. Ať se ti Zbraslavi daří.