Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pamatuj 2015

16. 3. 2015

Nezapomněli jsme ani letos v neděli 8. března, kdy se v Táboře v kostele sv. Filipa a Jakuba a na přilehlém starém židovském hřbitově sešla tradiční akce Hadasy, na které si už léta připomínáme osudy našich dávných sousedů židovského vyznání čtením jejich jmen, dat a míst narození i úmrtí, a také míst, kde žili svůj obyčejný život mezi křesťanskými sousedy. Setkala se s novou tradicí sborového happeningu, který ze stejného důvodu probíhá v mnoha městech a obcích naší republiky. Členy a příznivce Hadasy posílili zpěváci pěveckých sborů Táborska.
 My z Nokturna určitě nezapomínáme ani v průběhu roku, protože rádi zpíváme židovské písně, ze kterých na nás vždycky dýchne smutek národa, který je od počátku dějin poznamenán cejchem a pronásledováním.  I proto se rádi zúčastňujeme sborového happeningu Pamatuj! Připomíná nám utrpení miliónů nevinných dětí, žen a mužů, kteří zaplatili nejvyšší daň za slabost demokracie. Demokracie, která se bláhově snažila usmířit s výbuchem lidské hlouposti, jež vynesla k moci nelidský nacismus. Skutečnost, že demokraticky smýšlející lidé a jejich vlády podcenili nebezpečí diktátorských ideologií a nedokázali zabránit vraždění nevinných lidí, se jen v moderních dějinách opakovala již několikrát. Proto je nutné si temné doby připomínat nejen jako stránku v učebnici dějepisu, ale především jako osudy jednotlivých lidí z masa a kostí, kteří nedostali šanci dožít své dny. Čím víc bude náš hlas a zpěv slyšet, tím větší má svět naději.
Brzy už mezi námi nebudou přímí pamětníci hrůz druhé světové války. Držíme palce Občanskému sdružení Hadasa a všem, kteří připomínají temné dny, aby svým snažením zapalovali světla poznání a pomohli zachránit všechny lidi, kteří se nevzdají své víry a touhy žít tváří v tvář odvrácené stránce lidství. Shalom aleikhem.
PS: Děkujeme paní Ludmile Mikulové za obrázky, které nám budou letošní Pamatuj připomínat.