Jdi na obsah Jdi na menu
 


NOKTURNO VE ŠVÝCARSKU

5. 10. 2009

Obrazek

Od 22. do 28. září 2009 jsme si užívali krás švýcarské krajiny, Alp, mléčně smaragdových řek a jezer, útulných měst, nádherného počasí, ale především pohostinnosti a laskavosti zdejších lidí. Thierachern a Sezimovo Ústí pojí již dlouholeté partnerské přátelství, které užívají především školní děti a z času na čas i dospělí.


Nokturno se kromě poznávání představilo švýcarským přátelům na dvou koncertech. Ten první byl společný s Jodlerklub Thierachern a Trachtengruppe Thierachern. Během večera plného tance, jódlování a zpívání jsme si navzájem představili lidovou kulturu našich spřátelených národů. Večer plný dobré zábavy okořenil spontánní dárek pro naši členku, která u přátel oslavila své narozeniny. Do sálu napochodovalo 15 statných a patřičně hrdých chlapíků, kteří na kolenou kolébali více než desetikilové kravské zvonce. Naplnili překrásnou víceúčelovou školní halu takovým lomozem, až nám srdce přestávalo bít. V tom rytmickém válečném ryku však probleskovaly milé tóny, připomínající uklizenou švýcarskou krajinu plnou kraviček. Takoví se ukázali i naši švýcarští přátelé. Pod hrdou slupkou jsme našli milé a obětavé lidi, kteří nám představili svou krásnou zemi v nejlepším světle. Druhé vystoupení bylo samostatné v místním kostele, který ostatně tak jako pověstné nože švýcarské armády slouží i jako koncertní síň a nepostrádá tudíž toalety. Nokturno se představilo programem duchovní hudby, ale v závěru muselo přidat i lidovku, protože za ten týden jich zazpívalo tucty na vrcholcích hor, ve svatostáncích, ve sklepech plných sýra, mezi sudy v pivovaru, ve velíně hydroelektrárny, v atomovém krytu i na palubě autobusu a naše milá hostitelka a průvodkyně starostka Vreni Blesi si české, moravské i slovenské písničky v našem podání zamilovala. O tom, že se program líbil, svědčí překvapené úsměvy na tvářích pozorných posluchačů i závěrečný dlouhotrvající potlesk stojících diváků.


Týden plný zpěvu a nových zážitků utekl jako voda. Z osazenstva autobusu se utvořila dobrá parta. Někteří z posádky se snad nechají zlákat a začnou trávit část svého volného času sborovým zpíváním. Naše zájezdové publikum totiž za těch pár dní zjistilo, že kromě zpívání se umíme i dobře bavit a je nám spolu dobře. Máme na co vzpomínat a už nyní se těšíme na návštěvu přátel z Thierachernu u nás v Sezimově Ústí.

 

 Ohlasy v Novinkách ze Sezimova Ústí