Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc kostelů 2014

Nevím, zda je to novinka, či znovuobjevená záležitost, ale již asi po čtyři roky se v květnový čas některé kostely v České republice otevírají návštěvníkům, aby tak daly nahlédnout do míst, kam se běžně nechodí. Zákristie, kůry s varhanami, věže se zvony a podobně. Zájemci se dozvědí i historii kostela, a protože je to ve večerních hodinách, září kostel svými světly do tmy. V Táboře byly přístupny Klokoty, Děkanský kostel Proměnění Páně na hoře Tábor na Žižkově náměstí, Klášterní kostel Narození Panny Marie na náměstí Mikuláše z Husi, Sbor Božích bojovníků ve Farského ulici, Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Bílkově ulici a zavítat jste mohli i do našeho kostelíčku Povýšení svatého kříže v Sezimově Ústí I.

Návštěvníkům kromě prozkoumávání prostor tohoto svatostánku byl nabídnut i doprovodný program v podobě koncertu dvou pěveckých sborů, a to místního Nokturna a táborského Domina. Sbory se střídaly ve svých vystoupeních, ale zpívaly i společně. Kostel zářil do tmy, ven se nesl libý zpěv, prostě zdařilý páteční večer 23. května 2014.

Na závěr se zpěváci sešli k malému pohoštění na faře, které jistě s láskou připravili místní farnice. Alespoň tak nám všem chutnalo. Nikomu nevadil ani déšť, který se snesl na město.
 
                                                 Anna Slunečková, členka sboru Nokturno