Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. výročí založení sboru Nokturno

Neděle 19. května 2013 byl den jako malovaný. To asi proto, že náš sbor, tedy pěvecký sbor Nokturno, slavil narozeniny. A to ne ledajaké, ale rovnou třicáté. Pozvali jsme kolegy a přátele ze sousedních sborů, pozvali jsme členy rodin, kamarády, bývalé členy sboru, prostě přátele a posluchače sborového zpívání, takže velký sál Hotelu MAS se zaplnil. V 19 hodin mohl koncert začít. Rozestavili jsme se okolo sedících posluchačů tak, aby úvodní skladba Nobody knows the trouble Ive seen zněla ze všech koutů sálu.

Více než hodinový koncert byl postaven tak, aby byl jakýmsi průřezem všeho toho, čím sbor během těch třiceti let procházel, i toho, co dosáhl. A nebylo to vždy lehké. Střídali se sbormistři, původní ženský sbor se změnil na smíšený, vychováváme si i dorost v podobě dětského sboru Nokturňáček. Tuto historii se během večera posluchači dozvěděli. Protože si sbor vede pečlivě i kroniku, dalo se spočítat, kolik koncertů jsme absolvovali, v jakém městě či vesničce jsme zpívali, které státy jsme navštívili. Ani na módu jsme nezapomněli. Někteří členové sboru předvedli kostýmy, ve kterých Nokturno vystupovalo, či vystupuje. A samozřejmě, že jsme našim posluchačům představili i pěvecký vývoj sboru, to jak rostla jeho kvalita. Nezapomněli jsme ani na ty, kteří nám pomocí svých hudebních nástrojů pomáhali a pomáhají tvořit koncerty, ty milované vánoční především.

Program vesele probíhal, ani nám nevadilo, že za okny bylo vidět, že se na město snesla jarní bouřka i s hromy a blesky.

Pořad slovem provázela členka sboru Jitka Klímová, Míra Havlík zařídil videoprojekci, Zdenička Vlková nabídla k nahlédnutí vzorně vedené kroniky, za klavír usedla dcera sboristů manželů Honzových Mirečka, která tak prošla křtem, ale především za celým večerem byla vidět neutuchající práce naši sbormistryně paní Mgr. Jarmilky Hlubinkové, která program nejen sestavila, která s pečlivostí jí vlastní s námi všemi program nacvičila, ale i posluchačům povyprávěla zajímavosti o skladbách, skladatelích a i jiné "drbečky".

A protože nejen zpěvem živ je člověk, postarali se sboristé i o chutnou krmi. Tu děvčata za zpěvu pochodu Zottelmarsch , který nikdy nezklame a rozpohybuje všechny přítomné, nanosila na stoly, a tak jsme mohli pozvat posluchače na raut.

 Byl to pěkný zpěvný májový večer, který se nám i publiku líbil. Snad jsem na něco podstatného nezapomněla.

Anna Slunečková - členka sboru

 

Plakáty pro slavnostní koncert